Entorn Cultural

Parc natural Sierra Calderona

El Parc Natural de la Serra Calderona és un dels espais naturals protegits més emblemàtics de tota la geografia valenciana. Aquest extens territori, que ocupa 18.019 hectàrees, va ser declarat parc natural el 15 de gener de 2002.

La diversitat d’ambients forestals i la importància d’espècies presents, com la surera, defineixen a aquest espai natural com un enclavament de gran valor, amb espècies vegetals típiques del mediterrani.

A Olocau podràs recórrer 1.370 hectàrees de Parc natural de la Serra Calderona amb 32,3 km de sendes. És un lloc privilegiat per a conéixer aquest entorn paisatgístic tan rellevant. Olocau és la porta d’entrada al Parc Natural de la Serra Calderona!A més, la Tourist Info d’Olocau és Punt d’Informació Col·laborador del Parc Natural de la Serra Calderona i en ella podreu trobar informació de qualitat per a no perdre detall d’aquest espai.

Descobreix el Parc Natural de la Serra Calderona amb la Ruta Geològica i amb la Ruta del Pinastre i els Amitges. Aquestes rutes, juntament amb la Ruta del Castell del Real, us portaren a recórrer un entorn paisatgístic excepcional i descobrir també restes de cultures que l’han habitat des d’èpoques ancestrals.

Ruta Geològica

Aquesta ruta recorre el Parc Natural de la Serra Calderona en el seu vessant més geològic i paisatgística, on es trobareu enormes bretxes, conglomerats, areniscas i llims vermellosos.

Aquesta ruta és un trajecte circular de 8 km, 170 metres de desnivell i dificultat alta, ideal per al senderista experimentat a la recerca d’un nou repte. No obstant això, també ofereix una opció més curta que permet que els encants de la Serra Calderona siguen accessibles per a tota mena d’excursionistes.

La ruta comença a la Casa de la Senyoria, casa pairal del s. XVIII construïda pels comtes d’Olocau. Després d’abandonar el nucli urbà, podràs gaudir d’una vista privilegiada del Arquet, l’únic arc conservat de l’antic aqüeducte que transportava aigua fins a l’interior d’Olocau. El següent tram del camí coincideix amb el que realitzaven els comtes d’Olocau a principis del s. XIX per a accedir a la Font del Frare, font construïda per Dídac de Fenollet, compte de Olocau, on agradava passejar a la noblesa les vesprades d’estiu. Un poc més amunt trobarem la Quebranta del Frare, un trencament format per l’acció de les aigües subterrànies en les roques calcàries. Una vegada en el cim deixarem arrere la pista i ens endinsem per sengles ancestrals per les quals es recorre un trajecte muntanyenc en el qual aclaparen els barrancs abancalats amb garroferes i oliveres, que van ser durant molts anys el principal pilar de l’economia olocaunia. Els accidents geològics no estan senyalitzats, així que sol ulls experts podran gaudir de les seues formes i trencaments.

Per a finalitzar el trajecte descendirem fins al barranc del Carraixet, tornarem a Olocau per l’antic camí d’entrada al poble pel sud, tram compartit per la Ruta de Pedralvilla, on podrem observar l’anomenada presa del “va riure fantasma”, pel fet que només porta molta quantitat d’aigua quan plou i unes setmanes després.

Durant el recorregut ens trobarem amb aljubs per a recollir aigua de pluja i diverses basses utilitzades per a la fauna local. Molta atenció al costat de la bassa del Collado Cutxara que hi ha restes de fòssils marins, un testimoni únic d’un temps remot i un món diferent a l’actual.Ruta Rodeno i les Amitges

La ruta del Rodeno i les Amitges és una ruta moderada-alta que ofereix dos itineraris circulars en els quals descobrir la riquesa botànica i les vistes panoràmiques del paisatge del Parc Natural de la Serra Calderona en els seus 13,5 km i 305 metres de desnivell.

Comença en la Casa de la Senyoria i deixa arrere el nucli urbà pel camí que realitzaven els Comtes d’Olocau fins a la Font del Frare, tram compartit amb la Ruta Geològica. Quan aquestes senderes se separen ens endinsarem en la zona més alta del municipi d’Olocau i seguirem fins a trobar el tram circular de els Amitges que s’inicia al costat del corral del sentig.

El segon tram circular comença prop del corral del pinastre i és un tram d’important riquesa vegetal i paisatgística. Us deixarà sense paraules la Quebrantà Pinastre del Cantal i la panoràmica del Castell del Real. En finalitzar aquest tram circular us trobareu de nou la Font del Frare i tornareu pel mateix camí de l’inici al nucli urbà d’Olocau.

L’arbre més representatiu de la ruta és el pi: en dues espècies, el pi blanc (pinus halepensis) i el pi Rojo (pinus pinaster), el canvi de l’una a l’altra us indicarà el canvi de tipus de sòl.Rutes Turisme Olocau

Ruta de la Pedralvilla 11,45 quilòmetres – Fàcil

La Ruta Geològica d’Olocau 9,95 quilòmetres – Difícil

Ruta de les Fonts 3,2 quilòmetres – Fàcil

Ruta del Rodeno i les Amitges 12,52 quilòmetres – Difícil

Ruta de les Macollades 4,93 quilòmetres – Fàcil

Ruta del Castell del Real 7,43 quilòmetres – Moderat

Ruta Puntal dels Llops 5,64 quilòmetres – Fàcil

Sugerencias

Queremos saber tu opinión, déjanos tus comentarios en el siguiente formulario.