Entorn Cultural

Arquitectura de l'aigua

Un dels atractius de l’entorn és el testimoniatge deixat per l’aprofitament de l’aigua per diferents cultures, amb les magnífiques séquies i basses que regaven les hortes tradicionals, fonts i aqüeductes per a transportar aigua fins a la població. Descobreix aquest patrimoni amb la Ruta de les Fonts i la Ruta dels Macollades! No pots anar-te d’Olocau sense conéixer els monuments més rellevants de l’aigua i la seua cultura, i per a això et donem alguns consells perquè no perdes detall dels més rellevants.

Font de la Salut

La Font de la Salut, dedicada a la Verge de la Salut de Xirivella, es troba en un paratge situat a 500 m als peus de la imponent Penya d’Ali Maimó, per la qual cosa també se’l coneix com a Font de la Penya. Té una gran rellevància per als habitants del poble, ja que el cabal d’aquesta font ha sigut, fins a la instal·lació de l’aigua potable canalitzada, el principal proveïment d’aigua a Olocau. En 1867, l’aigua de la Font de la Salut va ser conduïda fins a la font de la Plaça Major, per la qual cosa quedarien íntimament lligades en la funció de l’aprofitament dels recursos hídrics del municipi.

Font del Frare

La Font del Frare va ser construïda a la fi del segle XVIII pel Comte Dídac de Fenollet i Valterra de Blanes per als seus passejos vespertins. Situada enmig de la vall, entre muntanyes tallades a pic i amples garroferes centenàries, té un banc de pedra circular i un retaule ceràmic dedicat a Sant Diego. El lloc mostra la gràcia de les construccions del s. XVIII, inspirades en el pensament il·lustrat del qual formaven part els nobles Fenollet.

Aqüeducte el Arquet

El Arquet, situat en el barranc del Frare, és l’únic arc conservat de l’antic aqüeducte que transportava aigua fins a l’interior d’Olocau. L’arc de mig punt té el basament de pedra calcària i l’arcada de pinastre, tot travat amb morter. Està envoltat d’àmplia vegetació i compta amb una zona de pícnic, perfecta per a aquells que preferisquen menjar a l’aire lliure i en un agradable entorn natural.

Ruta de les Fonts

Ruta tranquil·la per a realitzar un passeig d’aproximadament 1 hora de duració, amb un desnivell de 42 m. La seua dificultat és baixa, per això és perfecta per a realitzar amb xiquets.

Aquesta ruta discorre al voltant del nucli urbà d’Olocau, dins del Parc Natural de la Serra Calderona. És una ruta senzilla, que mostra algunes de les seues fonts i les zones més belles dels voltants del municipi. Al llarg del recorregut veurem tallats vermellosos de pinastre, molt característics de la Serra Calderona, com la Penyeta Roja o l’omnipresent Penya d’Alí Maimó que coneixerem de prop quan ens aproximem a la Font de la Salut (o de la Penya), des d’on es pot observar de prop la Piga d’Olocau, taca circular pintada amb calç en el primer quart del s. XX per a situar Olocau des de la llunyania.

La ruta comença a la Casa de la Senyoria, antiga casa pairal dels comtes d’Olocau, de final del s. XVIII, que juntament amb la Torre de Pardines, torre islàmica del s. XIII, formen el que a Olocau és conegut com El Castell. Al llarg del recorregut podrem gaudir de diverses fonts, destacant d’entre elles la ja esmentada Font de la Salut i la Font del Frare, font construïda a la fi del s. XVIII on els comtes d’Olocau es refrescaven a l’estiu en els seus passejos vespertins. Iglesias, parcs i aqüeductes, són altres atractius que podrem gaudir en aquesta ruta.

Sugerencias

Queremos saber tu opinión, déjanos tus comentarios en el siguiente formulario.