Entorn Cultural
Visites guiades
Servei de visites gratuïtes de dimecres a diumenge durant tot l’any
Des de 2013 l’Ajuntament d’Olocau i el Museu de Prehistòria de València col·laboren per a oferir un servei de visites gratuïtes de dimecres a diumenge durant tot l’any. Aquest projecte naix per l’objectiu de difondre la cultura ibera a través del Puntal dels Llops i fomentar l’ús públic del jaciment per al seu gaudi patrimonial i educatiu de manera compatible amb la seua protecció.
Les visites guiades es realitzen per arqueòlegs especialitzats que acompanyen als visitants des d’inici de la ruta, realitzant la senda de 1,5 km amb el grup. L’experiència per a conéixer el Puntal dels Llops comença en recórrer la sendera que porta al jaciment i descobrir la flora i la fauna que ens envolta en l’actualitat i la que observarien els ibers fa 2500 en fer aquest mateix recorregut.
Durant els mesos lectius és freqüent realitzar la visita amb grups escolars de tots els nivells, des d’educació primària fins a universitaris. Es tracta d’una activitat extraescolar diferent, ja que combina senderisme, naturalesa i patrimoni cultural. En aquestes visites s’utilitzen materials didàctics per a donar-los dinamisme.
També és molt habitual realitzar la visita per associacions, grups d’amics i famílies. És necessari concertar prèviament la visita i no hi ha grup mínim de persones.
L’entorn muntanyenc que envolta el jaciment, les espectaculars restes del Puntal dels Llops, l’extens paisatge que s’aconsegueix des d’allí i les explicacions dels nostres guies, arqueòlegs especialitzats, fan d’aquesta visita una experiència única.
Activitats especials
Una forma diferent d’acostar-se a la cultura ibera.
La visita guiada no és l’única manera de descobrir Puntal dels Llops, al llarg de l’any es realitzen visites especials que ofereixen una forma diferent d’acostar-se a la cultura ibera.
La Mirada dels Deus és una visita teatralitzada on un grup de visitants realitza la ruta d’accés al Puntal dels Llops de la mà de diferents personatges ibers que estan fent les seues tasques per a preparar un ritual propiciatori. A través d’ells descobreixen com vivien, com arribaven notícies llunyanes de la mà dels comerciants i com es relacionaven. Finalment, el grup ajuda en els preparatius i participa en un ritual als déus a l’interior del poblat.
La Memòria del guerrer és una visita teatralitzada on l’esperit del guerrer Nauiba apareix durant la visita al poblat i compte al públic en primera persona com van ser els últims moments de la vida en la talaia, un context conflictiu i bèl·lic entre dues grans potències mediterrànies d’aquell moment.
En els mesos d’estiu es realitzen visites nocturnes al jaciment, A la lluna del Puntal. Aprofitant les temperatures estivals, es realitza una visita al capvespre en la qual es descobreix el Puntal dels Llops amb una visita guiada amb els arqueòlegs especialitzats, però amb una atmosfera diferent, a la llum de la lluna.