Entorn Cultural

Paisatge de secans

En el terme municipal d’Olocau, a més de grans zones muntanyenques i cultius de regadiu, existeixen àmplies extensions de cultius de secà amb oliveres, garroferes i ametlers. El cultiu de les terres d’Olocau és molt antic, existeixen evidències d’origen romà de l’explotació agrícola com en la vila del Pitxirí. Aquest paisatge és per sí un valor patrimonial!

Existeixen dos ambients principals, la zona baixa i plana en les partides del Pla de Sanxis, cultivades des de l’antiguitat, i les zones de muntanya abancalades a partir del s. XVIII – XIX que van modelar els vessants amb camps més reduïts i de difícil accés.

En aquests ambients podem gaudir d’arquitectura rural com a forns de calç, corrals, murs de bancals, aljubs o catxirulos, nom que reben en la Serra *Calderona els refugis construïts en pedra en sec per agricultors i pastors.

L’any 2018 la tècnica de pedra en sec va ser declarada per la Unesco Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Olocau conserva multitud de construccions fetes amb aquesta tècnica, que demostren les grans habilitats constructives i d’aprofitament dels recursos dels agricultors i pastors de *olocauinos.

Una època especial per a recórrer-los és el final de l’hivern, coincidint amb la floració dels ametlers, quan gaudireu de coloracions espectaculars. En la vostra visita a Olocau no us perdeu aquest paisatge, podreu conéixer-lo amb la Ruta de Pedralvilla.Ruta de Pedralvilla

La ruta de Pedralvilla és una ruta circular de 12 km, de dificultat baixa i un desnivell de 100 metres, que permet arribar fins a la urbanització de Pedralvilla per l’antic camí d’accés a Olocau des del sud.

Començareu el recorregut a la Casa de la Senyoria i deixàreu arrere el poble descendint cap al sud pel barranc del Carraixet. Durant el trajecte gaudireu gran varietat de paisatges, començant pel tram agrest del principi del *Barrranco del Carraixet, que després dona pas als vermellosos penya-segats tan espectaculars de la zona. En arribar a la partida del Campillo podreu gaudir de la flora mediterrània i el paisatge de major producció agrícola d’Olocau.

És recomanable realitzar la ruta al final de l’hivern, en l’època de floració dels ametlers aquest paisatge és un espectacle per a la vista. A més, molt prop de la ruta podreu descobrir un dels arbres monumentals d’Olocau, una garrofera amb un tronc de més de 6 metres de diàmetre.

Sugerencias

Queremos saber tu opinión, déjanos tus comentarios en el siguiente formulario.