Entorn Cultural

Castell del Real de Vilaragut

El Castell del Real de Vilaragut se situa al límit nord del terme d’Olocau confrontant amb Marines, ofereix des de la seua ubicació una de les millors vistes de la plana del Túria, en estar a 574 metres sobre el nivell de la mar.

Construït entorn del s. XI i d’origen islàmic, apareix en el Cantar del Mio Cid amb el nom Hisn al Uqab. Era el centre de poder de la zona i vigilava el pas entre el territori del Palància i el Túria a través de les muntanyes. Aquesta fortificació va ser una de les últimes a rendir-se durant la conquesta de Jaume I.

Després de la conquesta cristiana es converteix en centre d’un senyoriu que passa per diverses mans, convertit en el s. XIV en baronia posseïda per la família Vilaragut, moment en què comença a dir-se Castell del Real. En el s. XV, aquesta família decideix desplaçar el centre de poder des del castell fins a l’Alqueria de Pardines, on construeixen un palau al costat de l’antiga torre i es desenvolupa un poblat que pren el seu nom, de al-Uqab a Olocau, quedant el castell progressivament abandonat.

Al castell podem veure la base de la torre, aljubs i part de les muralles en bon estat de conservació. La seua visita estremeix en imaginar-te la magnífica construcció que va ser. Des d’ell s’observa un paisatge de gran bellesa, que dominaven els seus pobladors del passat.

Gaudeix d’una ruta amb tots els encants de la Serra Calderona en la qual descobriràs un dels seus castells més emblemàtics, el Castell del Real.

Ruta del Castell del Real

La Ruta del Castell del Real és un recorregut circular de 7,5 km, de dificultat baixa-mitjana i un desnivell de 285 metres. Comença a la Casa de la Senyoria i recorre el nucli urbà d’Olocau fins a arribar a un camí que s’insereix en el cor del bosc del Parc natural de la Serra Calderona.

En aquesta ruta no sols gaudiràs de la naturalesa, sinó també de la història que embolica a Olocau, que descobriràs a través del seu ric patrimoni. Des de les majestuoses construccions del segle XVIII dels Comtes d’Olocau, la Casa de la Senyoria i la Font del Frare, fins al patrimoni etnològic de pedra en sec; forns de calç, aljubs, corrals, d’una serra treballada i viscuda per agricultors i ramaders.

I, per descomptat, el Castell del Real d’Olocau, al qual es pot arribar prenent un desviament d’anada i volta de 800 metres que sens dubte val la pena recórrer, sense oblidar tornar pels vostres passos per a reprendre la ruta circular.

Sugerencias

Queremos saber tu opinión, déjanos tus comentarios en el siguiente formulario.