Entorn Cultural

Puntal dels Llops

Veuen a Olocau i descobreix un dels jaciments arqueològics d’època ibera més importants de la Comunitat Valenciana. Situat en els contraforts meridionals de la Serra Calderona, a 427 metres d’altura, des del jaciment del Puntal dels Llops es domina un extens paisatge que aconsegueix tot el Camp del Túria, l’Horta de València i el litoral.

MÉS INFORMACIÓ

ZONA D’APARCAMENT I ACCÉS:
L’accés es troba al costat de la CV25, a 1,5 km de la població, Fins ací es pot anar amb cotxe i aparcar en una zona habilitada. A partir d’aquest punt està senyalitzat una sendera a peu de dificultat baixa, que ascendeix al poblat en un recorregut de 1,5 km i 130 metres de desnivell.

VISITES GUIADES:
Es realitzen visites guiades gratuïtes sota concertació prèvia de dimecres a diumenge durant tot l’any.

VISITA LLIURE:
L’accés és lliure i obert tot l’any. És obligatori sol·licitar permís a l’Ajuntament d’Olocau per a les visites de grups.

It is a watchtower for the defense and surveillance of the Edetan territory occupied between the V and II centuries BC, which was the residence of an aristocrat, a member of the equestrian warrior elite of Edeta, his family and their dependents. It highlights its impressive wall, the watchtower and a set of rooms open to a central street that runs longitudinally through the settlement.

Les excavacions arqueològiques, finalitzades en els anys 80, mostren que en el poblat es van dur a terme activitats domèstiques quotidianes com ara les relacionades amb la preparació d’aliments, amb pràctiques rituals i activitats agràries, mineres i artesanals. Part d’aquests materials poden visitar-se en la Col·lecció museogràfica del Puntal dels Llops, situada a la Casa de la Senyoria.

Es realitzen visites guiades gratuïtes de dimecres a diumenge sota reserva prèvia.

Arqueòlegs especialitzats us faran viatjar a època ibera i viure una experiència única. Un pla per a tota la família!

Ruta Puntal dels Llops

Una altra manera de conéixer el Puntal dels Llops és a través de la ruta senderista, amb un recorregut de 5,8 km i un desnivell de 140 metres que ofereix dues opcions; un més llarg amb eixida des del nucli urbà d’Olocau des de la zona d’aparcament del Puntal dels Llops al costat del cementeri d’Olocau, on únicament es realitza la pujada i baixada des de l’inici de la senda d’accés al Puntal dels LLops.

Si us atreviu fer la ruta completa començareu des de la Casa de la Senyoria i després de travessar el nucli antic per a eixir del poble creuareu el Barranc del Carraixet fins a l’Horta de Dalt, visitant el regadiu històric i les *macollades. En arribar a la bassa de l’Amara heu de continuar cap a l’oest fins a arribar als peus de la muntanya del Puntal dels Llops, on s’inicia la senda d’ascens, assenyalada per un gran cartell del nostre guerrer iber Nauiba.

A partir d’aquest moment us endinsareu en un paisatge d’antics cultius de garroferes i *oliveras al costat d’un bosc mediterrani on destaca el pi blanc entre una gran varietat d’espècies. Per aquesta senda realitzareu un trajecte de 1,5 km i 130 metres de desnivell, molt similar al que van realitzar els ibers en el passat, fins a aconseguir el cim i arribar a les restes arqueològiques del Puntal dels Llops.

Us recomanem realitzar la visita guiada gratuïta per a conéixer el paisatge, la història dels seus habitants i les restes arqueològiques recuperades en la seua excavació.

Visites guiades

Servei de visites gratuïtes de dimecres a diumenge durant tot l’any

Des de 2013 l’Ajuntament d’Olocau i el Museu de Prehistòria de València col·laboren per a oferir un servei de visites gratuïtes de dimecres a diumenge durant tot l’any. Aquest projecte naix per l’objectiu de difondre la cultura ibera a través del Puntal dels Llops i fomentar l’ús públic del jaciment per al seu gaudi patrimonial i educatiu de manera compatible amb la seua protecció.

Les visites guiades es realitzen per arqueòlegs especialitzats que acompanyen als visitants des d’inici de la ruta, realitzant la senda de 1,5 km amb el grup. L’experiència per a conéixer el Puntal dels Llops comença en recórrer la sendera que porta al jaciment i descobrir la flora i la fauna que ens envolta en l’actualitat i la que observarien els ibers fa 2500 en fer aquest mateix recorregut.

Durant els mesos lectius és freqüent realitzar la visita amb grups escolars de tots els nivells, des d’educació primària fins a universitaris. Es tracta d’una activitat extraescolar diferent, ja que combina senderisme, naturalesa i patrimoni cultural. En aquestes visites s’utilitzen materials didàctics per a donar-los dinamisme.

També és molt habitual realitzar la visita per associacions, grups d’amics i famílies. És necessari concertar prèviament la visita i no hi ha grup mínim de persones.

L’entorn muntanyenc que envolta el jaciment, les espectaculars restes del Puntal dels Llops, l’extens paisatge que s’aconsegueix des d’allí i les explicacions dels nostres guies, arqueòlegs especialitzats, fan d’aquesta visita una experiència única.

Col·lecció museogràfica

Descobreix els detalls de la vida dels habitants del Puntal dels Llops.

El municipi d’Olocau compta amb una exposició arqueològica permanent, inaugurada en 2013. Es tracta d’un conjunt de peces arqueològiques a través de les que es descobreixen els detalls de la vida dels habitants del Puntal dels Llops.

A través del recorregut per la sala d’exposició és possible conéixer els últims 40 anys dels treballs en el Puntal dels Llops, des de les excavacions en els anys 70 i 80 fins a la Iberfesta. Aquesta història la narren les pròpies peces arqueològiques, algunes d’elles exposades al públic per primera vegada, i de material gràfic i documents d’arxiu de les excavacions.

És possible realitzar la visita guiada a l’exposició i descobrir tots els detalles de la mà d’arqueòlegs especialitzats. Completa la teua visita al Puntal dels Llops amb la visita a la Col·lecció Museogràfica a la Casa de la Senyoria!

La visita a la Col·lecció Museogràfica és una oportunitat per a conéixer materials arqueològics d’excepció en el propi municipi on es van excavar. L’exposició no se centra únicament en època ibera, també es mostren materials d’una fase anterior de l’edat del bronze documentada en el poblat.

Les excavacions arqueològiques en el Puntal dels Llops van ser realitzades entre 1978 i 1985 pel Museu de Prehistòria de València, sota la direcció d’Helena Bonet i Consuelo Mata. Els materials recuperats van ser depositats en aquest museu, on s’exposen una part a la seua sala permanent.

Activitats especials

Una forma diferent d’acostar-se a la cultura ibera.

La visita guiada no és l’única manera de descobrir Puntal dels Llops, al llarg de l’any es realitzen visites especials que ofereixen una forma diferent d’acostar-se a la cultura ibera.

La Mirada dels Deus és una visita teatralitzada on un grup de visitants realitza la ruta d’accés al Puntal dels Llops de la mà de diferents personatges ibers que estan fent les seues tasques per a preparar un ritual propiciatori. A través d’ells descobreixen com vivien, com arribaven notícies llunyanes de la mà dels comerciants i com es relacionaven. Finalment, el grup ajuda en els preparatius i participa en un ritual als déus a l’interior del poblat.

La Memòria del guerrer és una visita teatralitzada on l’esperit del guerrer Nauiba apareix durant la visita al poblat i compte al públic en primera persona com van ser els últims moments de la vida en la talaia, un context conflictiu i bèl·lic entre dues grans potències mediterrànies d’aquell moment.

En els mesos d’estiu es realitzen visites nocturnes al jaciment, A la lluna del Puntal. Aprofitant les temperatures estivals, es realitza una visita al capvespre en la qual es descobreix el Puntal dels Llops amb una visita guiada amb els arqueòlegs especialitzats, però amb una atmosfera diferent, a la llum de la lluna.

Aquestes visites s’organitzen pel Servei de visites del Puntal dels Llops i s’indica la data per tots els seus canals de difusió. És imprescindible la inscripció prèvia, ja que l’aforament és limitat.

Visita Virtual

Mitjançant ulleres VR i sensors de moviment.

A la Casa de la Senyoria es va instal·lar en 2019 una sala de realitat virtual. El Puntal dels Llops ha sigut reconstruït virtualment en 3D, reconstruint els alçats originals per a recrear el poblat en el moment que estava habitat fa 2500 anys.

Mitjançant ulleres VR i sensors de moviment aquesta sala de realitat virtual es pot tindre una experiència immersiva i recórrer el Puntal dels Llops, entrar a les seues habitacions o interactuar amb objectes i personatges.

La visita virtual és una experiència per a tots els públics, amb molt d’èxit entre el públic infantil, però també és una oportunitat per a acostar el Puntal dels Llops a aquelles persones que tenen dificultats a accedir al jaciment.

Iberfesta

Un esdeveniment cultural ambientat en la temàtica ibera

La Iberfesta Olocau és un esdeveniment cultural ambientat en la temàtica ibera que se celebra des de 2013, amb origen en les investigacions i projecte de difusió del Puntal dels Llops. Es realitza el segon cap de setmana de juny amb l’objectiu de donar a conéixer i difondre el patrimoni iber que posseeix el municipi.

Es tracta d’un cap de setmana complet amb gran varietat d’activitats per a tots els públics on podreu viure la història dels habitants del Puntal dels Llops en primera persona.

Per als més xicotets hi ha diversos tallers didàctics coneguts com les 5 Proves de *Nauiba, on gaudiren amb tir amb javelina, amb fona, modelat de ceràmica, treball d’espart i un *quiz amb preguntes sobre la cultura ibèrica. A més, a la Casa de la *Senyoria es troba la biblioteca infantil del Museu de Prehistòria de València. Una altra de les activitats importants són les visites a la Col·lecció Museogràfica del Puntal dels Llops.

Durant el cap de setmana es representa escenes d’època ibèrica mitjançant teatralitzacions realitzades pels propis olocauinos i olocauinas. Aquestes escenes estan supervisades pel Museu de Prehistòria de València, per la qual cosa compten amb gran qualitat i fidelitat històrica. A més, la Iberfesta forma part de l’Associació Espanyola de Festes i Recreacions Històriques.

En la Plaça de l’Ajuntament i al Carrer Major se situa la Fireta, una fira artesanal on es troben productes locals fets a mà mitjançant tècniques tradicionals i els municipis de la Ruta dels Ibers, que donen informació els jaciments ibèrics visitables de la província de València.

Aquest esdeveniment no sols ofereix gaudir d’un pla cultural, sinó també d’un gastronòmic. Durant els dos dies de duració, els comerços de la localitat preparen tapes amb ingredients que existien fa més de 2500 anys, documentats en les excavacions arqueològiques del Puntal dels Llops. A aquest recorregut gastronòmic se’l coneix com la Ruta de la Tapa ibera.

La Ruta dels Ibers

Coneix el món dels ibers.

La Ruta dels Ibers ofereix la possibilitat de conéixer el món dels ibers visitant els poblats ibèrics més importants de la província de València, un patrimoni cultural situat en espais de gran valor natural i paisatgístic. El Puntal dels Llops és un d’ells!

A més, la visita als llocs on van viure els ibers es completa amb la visita al Museu de Prehistòria de València, on es poden conéixer de manera conjunta els materials arqueològics més rellevants, i als museus locals de cada municipi.

A Olocau pots trobar tots aquests elements, un jaciment arqueològic a les portes de la Serra Calderona i la Col·lecció Museogràfica del Puntal dels Llops en la qual s’exposen restes de gran valor cultural. Veuen a conéixer els Ibers Edetans i descobreix com era la vida fa 2500 anys.

Sugerencias

Queremos saber tu opinión, déjanos tus comentarios en el siguiente formulario.